Mon-Fri: 8 AM-8 PM
+359 2 106 7394
улица Деспот Слав 19, София, 1618 София,България

Звукът на ВИЗАНТИЯ

The Sound of Byzantium е музиковедски изследователски проект, чиято основна цел е да представи европейските музикални корени на България чрез славяно-византийската църковна музикална традиция. Целта е да се повдигне завесата на византийския свят – sui generis прототип на Европейския съюз със сърце в Константинопол, тяло в славянските страни – България, Македония, Сърбия и Русия, в които православното християнство е структурно основополагащ принцип. елемент. Най-милото дете на този свят е цивилизацията, наречена Византийска, която е едно от двете лица на Европа и гради неразривното историческо наследство на нашия континент.

Прочетете също: Кино и музика

Днес православната музика е незаслужено маргинализирана, докато в Западна Европа църковната музика все повече се чува от записи и концертни изпълнения. Необходимо е постиженията на теоретичните изследвания върху източната музика да бъдат доведени до знанието на обществото по завладяващ и модерен начин.

Систематизирайки и възстановявайки произведения от 10-19 век, преписани от стари източници, ръкописи и събрани от различни манастири, архиви и фондове, песнопенията се изучават и изпълняват от съвременни църковни певци с богословско образование. Проектът ще обобщи литургичната музика, използвана на Балканския полуостров, музика, която е повлияла на развитието на западноевропейската култура повече от хилядолетие.

През 2018 г. Илия Михайлов и неговият Ансамбъл за византийска музика София Псалти записват и издават част от изучавания материал на CD, придружен с обяснителни текстове в луксозно двуезично (BG, EN) книжно издание.

Прочетете също: Големите гласове на БЪЛГАРИЯ