Mon-Fri: 8 AM-8 PM
+359 2 106 7394
улица Деспот Слав 19, София, 1618 София,България
selective focus silhouette photography of man playing red-lighted DJ terminal

Ограничена до предвоенна музика, Bulgarian Station Thrives

СОФИЯ, България — Поради неотдавнашен спор за авторски права,  Българското национално радио , общественият оператор за страната, е ограничено да излъчва музика, записана преди 1946 г. И досега техните слушатели изглежда нямат проблем с това.

Слушаемостта на радиостанцията през януари, първия месец, в който е в сила промяната, е с 20% ръст спрямо декември, каза шефът на БНР Александър Велев. Той цитира доклад за публиката, изготвен от компанията за потребителски изследвания Ipsos.

От началото на годината БНР пуска само стара музика – класическа музика, джаз от началото на 20 век и концертни записи на традиционна народна музика, извлечени от архивите на организацията.

Според правилата на Европейския съюз авторските права продължават 70 години след смъртта на музиканта.

Прочетете също: Слушайте новата българска народна музика в Чепеларе

Радиостанцията казва, че е била принудена да намали музикалните си предложения, след като  Музикаутор , независима правозащитна организация, която контролира разпространението на милиони български и чужди песни, прекрати договора си с БНР, след като поиска рязко увеличение на таксите до 1,8 милиона лева (около $978 000) годишно, от 500 000 лв. (около $271 000).

Но вместо да обезсърчат слушателите, някои от тях приветстваха внезапната промяна в репертоара. „Имахме притеснения, но хората продължават да ни се обаждат, за да ни кажат, че наистина харесват музиката“, каза Николета Еленкова, говорител на БНР.

Въпреки че изследователите на Ipsos не посочиха причини за скока на аудиторията, г-н Велев каза, че както преминаването към класически мелодии, така и отразяването на новините на станцията може да помогне да се обясни това.

Прочетете също: Заваляхме като космически дъжд”: как Мистерията на българските гласове станаха световни звезди

Миналия месец Българското национално радио заведе дело и антитръстова жалба срещу Музикаутор, който от своя страна обвини телевизионния оператор, че е пуснал стотици песни без платен лиценз след забраната.

„Бяхме доста изненадани от подхода на Националното радио, каза Иван Димитров, изпълнителен директор на „Музикаутор“, пред софийските медии, „тъй като той няма да доведе до намиране на своевременно решение на спора“. Г-н Димитров добави, че подобно производство може да се проточи с години. Двете страни се срещнаха във вторник.

Междувременно някои български и чуждестранни музикални изпълнители са предоставили на телевизионния оператор правото да излъчва част от произведенията им безплатно до края на тази година.