Mon-Fri: 8 AM-8 PM
+359 2 106 7394
улица Деспот Слав 19, София, 1618 София,България
person playing guitar

Слушайте новата българска народна музика в Чепеларе

За пореден път любителите на българските ритми ще си дадат среща в Чепеларе. На 16 юни в сърцето на Орфеевата планина ще се състои финалният концерт на Седмия национален конкурс „Нова българска музика в размер 7/8“. Тогава гостите на китния родопски град ще могат да чуят 12-те финалисти в двете категории – инструментални и вокални произведения. Концертът ще бъде безплатен за публиката.

Новите фолклорни произведения ще представят Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов и хор „Космически гласове“ с диригент Ваня Монева. Наградният фонд за участниците е 10 000 лв. /приблизително 5000 евро/ и се осигурява от ОУ „Св. Георги Победоносец” – Балтимор, САЩ. Финалистите се избират от 5-членно жури. В него са народната певица Татяна Сръбска, проф. Димитрина Кауфман, Георги Андреев, проф. Николай Стойков и ст.н.с. проф. Иван Делирадев.

Прочетете също: Ограничена до предвоенна музика, Bulgarian Station Thrives

Във вокалната категория ще прозвучат песните „В село хайдути” и „Врит се събира” на Илиян Юрочки, „Лазарка” и „Пролет” на Юлиан Слабаков, „Ой Яно, Деничко” на Николай Гурбанов и „Лудо Биеле”. на дует Кристали. Сред инструменталите, които публиката в Чепеларе ще чуе са „Девойко, ти ли си?“ От Борислав Гълъбов, „Отпадъчни телета” от Васил Нотетеков, „Граовско хоро” от Кирил Нотетеков, „Ганкина” от Пламен Добрев, „Весело справяне” от Ралф Ейвърисън и „Власко” от Ангел Чакъров.

Прочетете също: Заваляхме като космически дъжд”: как Мистерията на българските гласове станаха световни звезди