Mon-Fri: 8 AM-8 PM
+359 2 106 7394
улица Деспот Слав 19, София, 1618 София,България

Кино и музика

“La Belle Nivernaise” е неочаквана комбинация от ням филм на големия режисьор в историята на европейското кино Жан Епщайн, хор Големите гласове на България с диригент Илия Михайлов и Триото на френския джаз пианист Франсоа Ролен. Представен с голям успех в Италия, Франция и България, той спечели възторжени отзиви, описващи го като „събитие от европейски мащаб, истинска симбиоза на импресионистичното кино и източнобалканската музика“.

Този киноконцерт е замислен като поредица от музикални картини, развиващи се на фона на образите от филма, като ги коментират или допълват. Магическата сила на българските гласове е уникално съвпадение с авторските композиции на триото джаз музиканти. Така се постига интригуващ диалог между европейския джаз и неговия импровизационен елемент и непреходната музика на народните песни.

Разнообразната музикална чувствителност създава ново и рядко звучене и докато действа като опора на сюжета на филма, се превръща в неочакван съавтор на киноразказа.

Прочетете също: Звукът на ВИЗАНТИЯ

Съюзът на българските филмови дейци присъди на Митко Щерев, известен като автор на евъргрийни и композитор на музиката към повече от 30 филма, наградата „Килмов композитор на века“. През есента на 2009 г. БНР покани именития български композитор да запише негова музика. Симфоничният оркестър на БНР дирижира Илия Михайлов, с когото Стерев работи дълго време и има много турнета, като композиторът сам свири клавирните партии. Селекция от някои от най-добрите му филмови песни като Doomed Souls (1975), Rеturn from Rome (1976), Adaptation (1979), The Lot (1993), The Prince and the Poper (2005), A Man for a Million (2006). ), за да назовем само няколко, беше издаден на компактдиск, който по-късно стана национален бестселър.

Чрез динамичното си присъствие на подиума и неуморното застъпничество за образованието по изкуства Илия Михайлов представи музиката на нова публика по света.

Давайки майсторски класове и сътрудничейки с големи образователни институции, той е създал проекти за обучение по гмуркане за студенти от всички нива и музикална подготовка.

Илия е посветил време и енергия на своята мисия да донесе музика на младите хора, твърдо убеден, че изкуствата играят съществена роля в създаването на по-справедливо, мирно и интегрирано общество.

Прочетете също: Големите гласове на БЪЛГАРИЯ